Uleiul de masline extravirgin este singurul ulei vegetal obtinut pur și simplu prin presarea fructelor, fără utilizarea de solvenți sau a proceselor de rafinare industriala ca în cazul altor uleiuri / grăsimi vegetale. Acesta este obtinut prin simpla "stoarcere a măslinelor", astfel că toate proprietatile naturale sănătoase sunt reținute. Beneficiile vin de la continutul puternic de antioxidanti: Vitamina E și polifenoli care ajuta la combatere actiunii negative a radicalilor liberi în celulele corpului. (de completat).
Calitatile terapeutice ale uleiului de masline au fost mentionate pentru prima data de Hipocrat, parintele medicinei.
• Colesterolul marit - uleiul de masline reduce concentratia colesterolului LDL (colesterolul rau) fara sa scada nivelul colesterolului bun (HDL).
• Hipertensiunea - reduce presiunea sangelui, sistolica si diastolica. Astfel, este redus riscul de infarct.
• Cancerul - poate sa incetinesca evolutia cancerului la san, precum si celelalte tipuri de cancer.
• Problemele gastrointestinale - are capacitatea de a spori buna functionare a ficatului si permite eliminarea substantelor toxice din organism.
• Osteoporoza - uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor si la protejarea impotriva osteoporozei.
• Artritele reumatice - uleiul de masline reduce sansele aparitiei acestora cu 75%.
• Diabetul - uleiul de masline are efecte benefice si in tratamentul unor forme de diabet.
• Uleiul da masline dizolva pietrele din bila, este un tonic biliar.
• Compozitia uleiului de masline seamana cu laptele matern si este mai eficient in dezvoltarea sistemului nervos central la nou-nascuti si copii;
• Uleiul de masline, prin elementele antioxidante pe care le contine, protejeaza creierul si il tine in alerta la varsta inaintata;
Astazi, una dintre celebritatile care promoveaza prin imaginea sa ca folosirea uleiului de masline in procesele de infrumusetare este Sophia Loren, care ramane inca superba chiar si la 71 de ani! Aceasta sustine ca secretul tineretii sale este uleiul de masline, masat pe intregul corp. Bogat in vitamine, minerale si proteine, uleiul de masline este un foarte bun mijloc de intretinere cosmetica. Prin continutul ridicat de acizi grasi omega 3 si omega 9, uleiul asigura o hidratare profunda. Uleiul de masline este utilizat pentru:
• Ingrijirea tenului: prin tratarea tenului deshidratat, oboist, ridat si imbatranit cu ulei masline sau masti cosmetice in care se adauga ulei.
• Ingrijirea mainilor si a unghiilor: intretinerea lor realizandu-se prin masarea cu ulei de masline
• Ingrijirea parului:uleiul de masline confera stralucire parului uscat si deteriorat.
• Ingrijirea coatelor si a calcaielor: compresele sau cremele cu ulei de masline hidrateaza si inmoaie stratul cornos de pe calcai.
Uleiul de masline extravirgin, în comparație cu condimentele vegetale sau alte dressinguri, se evidentiaza nu numai pentru gustul si aroma sa, pentru beneficiile sale terapeutice bine documentate, dar și pentru că joacă un rol fundamental în dieta mediteraneană. In 1950 specialisti internationali din domeniul sanatatii demareaza studii privind alimentatia locuitorilor din zona Marii Mediterane, recunoscuti pentru longevitate si incidenta scazuta a bolilor cardiovasculare. Au fost investigate traditiile culinare a 7 tari de pe trei continente, cele mai influentate de dieta mediteraneana fiind: Portugalia, sudul Spaniei, sudul Frantei, sudul Italiei, Grecia(Creta), Maroc. Concluzia studiului in 1960 a fost aceea ca persoanele care traiesc in tarile mediteraneene au o longevitate mai mare si o incidenta mult mai scazuta a bolilor cardiovasculare, obezitatii, diabetului si chiar a diverselor forme de cancer fata de SUA, Marea Britanie si multe alte natiuni din nordul Europei. Studiul a relevant ca cea mai mare speranta de viata din lume o au locuitorii din bazinul mediteraneean:
1. Creta
2. Italia de Sud
3. Spania
Dovezi clinice privind beneficiile Dietei Mediteraneene relevate de studiu:
• Reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer cu 68%
• Scade LDL-colesterolul cu pana la 46% si creste HDL-colesterolul
• Reduce tensiunea arteriala la persoanele hipertensive
• Efecte antiinflamatorii puternice
• Reduce prevalenta sindromului metabolic cu 13,7% dupa 1 an si reduce cu 83% riscul de diabet tip II
• Reduce riscul de infarct miocardic cu 29% si cu 13% pe cel de AVC
Alimentatia sanatoasa reprezinta o alimentative echilibrata, combinarea grasimilor benefice (bogate in acizi grasi esentiali Omega-3, Omega-6) cu proteine de buna calitate si carbohidrati cu efect scazut asupra glicemiei. Caracteristicile Dietei Mediteraneene sunt reprezentate de:
• Multe fructe si legume proaspete
• Consum zilnic de ulei de masline extravirgin
• Consum frecvent de leguminoase,fructe oleaginoase, paste fainoase si cereale integrale
• Consumarea pastelor fainoase al dente
• Consum predominant de peste si fructe de mare, urmat de carne de pui si, mai rar, carne rosie.
• Consum saptamanal de branzeturi fermentate
Secretele de aur ale Dietei Mediteraneene sunt:
• Dieta bogata in antiioxidanti, acizi grasi esentiali si fibre
• Uleiul de masline: un adevarat cocktail de micronutrienti importanti pentru sanatate
• Condimente: oregano, capere, rozmarin, tarhon, maghiran, busuioc, rozmarin – puternic antiioxidante
• Vinul rosu
Succesul dietei mediteraneene se datoreaza uleiului de masline extravirgin, component sa bogata in fibre si grasimi benefice, saraca in grasimi daunatoare, bogata in antioxidanti si fibre, avand la baza alimente cat mai putin procesate si punand accentul pe ambianta placuta creata de mancatul in tihna, impreuna cu familia si prietenii, alimentatia mediteraneana intruchipeaza o traditie veche de secole care ne poate asigura longevitate si vitalitate.
Uleiul de masline este ideal pentru prajit. Incalzit, nu suporta modificari de structura si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri. Are punctul de fum (de ardere) la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit - 180 grade Celsius. La aceasta temperatura, grasimile care au un punct de fum mai scazut, precum untul, se descompun si devin toxice. Un alt avantaj pentru a folosi la prajeli uleiul de masline este ca formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii.